U Europarlamentu predstavljena rehabilitacija osoba s Downovim sindromom

GO03354228

Na poziv zastupnika Ivana Jakovčića te zastupnica Dubravke Šuice i Ivane Maletić, Europski parlament su posjetili polaznici rehabilitacijskih programa Centra za Downov sindrom iz Pule.

Nakon sudjelovanja na Konferenciji o multidisciplinarnoj rehabilitaciji osoba s Downovim sindromom, dvanaestoro polaznika pulskog Centra eurozastupnicima su u parlamentarnom kafiću posluživali kavu i kolače.

Cijenjeni u Europi

– U Europskom parlamentu prikazali smo iznimno uspješan model rehabilitacije osoba s Downovim sindromom s cjelokupnom socijalnom uključenošću u taj proces, dakle i djeteta i roditelja i stručnjaka svih profila. Pokazali smo da je hrvatski model Centra za Downov sindrom iz Pule vodeći europski model. Eurozastupnici i drugi kreatori politike prikupili su danas, nadam se, iskustvo koje će im pomoći u pripremi i prihvaćanju kvalitetnijih direktiva na korist rehabilitacije osoba s Downovim sindromom, izjavila je dr. Branka Butorac, ravnateljica Centra.

Prema svojim rehabilitacijskim programima i rezultatima pulski Centar za Downov sindrom jedinstven je u Hrvatskoj i među najcjenjenijima u Europi, rekao je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE).

Vrijedno iskustvo

– Kada je prije više od deset godina, u vrijeme dok sam bio istarski župan, na moj stol došao prijedlog o osnivanju Centra za Downov sindrom u Puli bio sam oduševljen tom inicijativom. Pokrenuli su je stručnjaci i roditelji koji se izravno susreću s problemima osoba s Downovim sindromom. Dr. Butorac i ostali stručnjaci Centra, ovdje u Europskom parlamentu, pokazali su ne samo istarsko, hrvatsko, već i svjetski vrijedno iskustvo u rehabilitaciji djece s Downovim sindromom, ali i način pomaganja njihovim obiteljima, poručio je Jakovčić i naglasio da je iznimno sretan što je bio dio tima koji je omogućio predstavljanje pulskog Centra u Bruxellesu. (G. I.)


Izvor: glasistre.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.