Konferencija o rehabilitaciji osoba s Downovim sindromom

image2

Na poziv hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu Dubravke Šuice, Ivane Maletić i Ivana Jakovčića te u suradnji s Centrom za rehabilitaciju za osobe s Downovim sindromom (DS) i njihove obitelji u Puli, u Bruxellesu je danas održana konferencija pod naslovom „Višedisciplinarna rehabilitacija osoba s Downovim sindromom – uvjet za integraciju“.

„Centar za Downov sindrom u Puli koji postoji od 2005. izvanredan je primjer višedisciplinarnog pristupa djeci i mladima sa DS-om kojeg je prepoznala Europa pa čak i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Stoga želimo i ovom konferencijom pomoći i dati naš doprinos za uspješan nastavak rada ove jedinstvene ustanove u Hrvatskoj i šire“, naglasila je Dubravka Šuica.

„Ponosna sam i sretna što ste s nama i na sve što je postigao Centar u Puli. Ovo je primjer koliko mala Hrvatska ima potencijala i može puno postići – duhom, ljubavlju znanjem i inovativnošću“, pozdravila je zastupnica Ivana Maletić tridesetak mladih i djece sa DS-om u pratnji njihovih roditelja i djelatnika Centra u Puli.

„Napravili smo dobru stvar i ovo je neka vrst zahvale svim djelatnicima Centra u Puli koji je mnogima bio od pomoći u proteklih desetak godina“, poručio je zastupnik Ivan Jakovčić.

Branka Butorac, osnivačica Centra predstavila je rad ove institucije i model rehabilitacije kao primjer dobre prakse. Ukazala je kako je kroz centar prošla jedna četvrtina ili 400 djece i mladih od ukupno 1600 osoba s DS-om u Hrvatskoj, ali i sedamdesetak djece i mladih s DS-om iz susjednih zemalja, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Kosova i Slovačke. Centar je koristio i sredstva iz programa Erasmus plus te ostvario suradnju sa sličnim institucijama te djecom i mladima s DS-om iz Belgije i Francuske.

Na konferenciji su osim toga sudjelovali profesor Jean Adolphe Rondal sa belgijskog Sveučilišta u Liegeu ukazujući na potrebe ranog treninga jezičnih vještina s djecom koja su rođena s DS-om. Denise Vojvoda-Škrobe iz Centra za socijalnu skrb u Pulu ukazala je na važnost i značenje „aktivnih roditelja u rehabilitaciji djece s DS-om“. Profesorica Vida Čulić sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu predstavila je rezultate svojeg znanstvenog rada i specijaliziranog monitoringa osoba s DS-om od rođenja do odrasle dobi. Na kraju konferencije predstavljeno je nekoliko primjera iskustava učitelja, roditelja i volontera koji intenzivno rade s djecom i mladima s DS-om. Tako su svoja iskustva predstavili profesor i ravnateljica škole MFR du Pays de Seyssel iz Francuske, Jean-Phillipe Donadille i Corinne Courvoisy koji već godinama sa svojim učenicima s DS-om dolaze u Centar u Pulu, zatim Dino Hošnjak , student stomatologije u Zagrebu i volonter u Puli, koji je intenzivno radio na edukaciji djece i mladih s DS-om ali i njihovih roditelja o oralnom zdravlju te pripremio edukativni program za roditelje djece s DS-om. Aida Duplančić, majka djeteta s DS-om podijelila je svoje životno iskustvo s djetetom s DS-om te pozitivnu suradnju s Centrom u Puli koji je važna potpora u rehabilitaciji osoba s DS-om koja traje cijeli život.

Voditeljica Centra u Puli zaključila je da je i ova konferencija pridonijela da se promijeni pogled na DS i osobe s DS-om, a tome su pridonijeli i mladi s Downovim sindromom koji su nakon konferencije u restoranu/kafiću „Les filles“ u Europskom parlamentu gostima servirali kavu i kolače i time pokazali svoje vještine i sposobnosti koje su rezultat intenzivnog rada Centra u Puli, ali i njihovih roditelja te brojnih volontera i ljudi dobre volje.


Izvor: eppgroup.eu

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.